Nordlys 2001a

Nordlys2001b (21 Oktober)

Nordlys 2002a (Vår)

Sommer-nordlys (August 2002)

Nordlys 2002b (Høst)

Nordlys 2003a

Nordlys 16. Oktober 2003

Nordlys 20. November 2003

Nordlys 2004

Nordlys 2005

Nordlys 2006

Nordlys 2007

Nordlys 2008

Nordlys 2010

Nordlys 2011

Nordlys 2012(Nye bilder)

Nattens Juveler

Kometer

Stjerneskudd (Meteorer)

 

 

 

Kontakt oss....

Noen bilder i høyere oppløsning

 

Noen linker:

Hamar og Omegn Astronomiforening

Astronomy picture of the day

Northern-lights.no

SpaceWeather.com

SpaceW.com


Nordlysovalen
(Space Environment center NOAA)

 

Status
Status

Fra n3kl.org

 

Tips om å se nordlyset

Nordlys-varsel (Geophysical InstituteUniversity of Alaska)

Nordlys-varsel (TV2-Storm)

Værvarsell (Yr.no)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De fleste mennesker synes at nordlyset er vakkert, interessant og spennende.
Mange har opplevd nordlysets bevegelser på natthimmelen og blitt virkelig fascinert..
For noen få har nordlyset blitt en lidenskap, eller snarere en besettelse.............

Den mest vanlige fargen å se i nordlyset er grønt. Det kan veksle fra gulgrønt til blålig grønt. Som oftest ser vi på våre breddegrader en grønn bue i nordlig retning (Brumunddal , hvor jeg bor er på 60°48). Men noen ganger, spesielt etter sterke utbrudd på sola, kan det også tre fram skarpe rødfarger og nyanser i blått, purpur og fiolett. Når så fargene i nordlyset overlapper hverandre sett fra din synsvinkel er alle fargevarianter mulig. Blandingen av lys, farger, mønstre og bevegelser i nordlyset kan noen ganger nesten ta pusten fra en. Fargene i nordlyset bestemmes av hvilke gasser partiklene fra sola kolliderer med og i hvilken høyde dette skjer.

Solflekk-aktiviteten har en 11-årig syklus. Forrige maksimumsperiode toppet seg i 2001, neste vil bli ca 2012. Når solflekkaktiviteten er høy, vil eksplosjoner i disse solflekkene kunne forårsake at enorme skyer av ladede partikler blir slynget ut fra sola i retning jorda. Partiklene blir av jordas magnetfelt ledet mot polene og kolliderer med gasser i atmosfæren. Ved slike sterke utbrudd vil vi også kunne oppleve nordlys i Sør-Norge. Det kan også forekomme nordlys uten synlige utbrudd på sola, gjennom partikler som slipper gjennom hull i solatmosfæren.

21. October 2001 var det et fantastisk nordlys i Sør-Norge. Jeg lå på sofaen og leste i avisa om et kraftig utbrudd på sola som var forventet å treffe jorda og forårsake nordlys, så jeg gikk ut på terrassen og ja…. himmelen stod i flammer. Frøken Aurora Borealis danset bortover stjernehimmelen i et smaragdgrønt skjørt. Siden det spektakulære nordlys-showet ofte ikke varer så lenge, ville jeg normalt sett bare ha rasket med meg fotoutstyret i en fart, satt meg i bilen og kjørt av sted for å komme unna gatelys og finne et egnet sted å fotografere. Men denne gangen var mitt gamle kamera ikke i orden, så jeg tok en telefon til min bror, som også har fortapt seg i nordlyset, kjøpte 3 Kodak Gold Ultra 400 filmer på den nærmeste bensinstasjonen og reiste til Hamar for å hente opp han Einar. På Hamar var det tjukk tåke, så vi måtte finne oss et sted lenger opp i høyden og helst i omgivelser hvor vi kunne se horisonten i alle retninger. Nordlyset begynte å øke i intensitet og da vi passerte Brumund sag begynte jeg å få problemer med å holde blikket festet på veien. Ved Bergsbu var det bare å stoppe, fram med stativet og fyre løs.

Goete sier : Fargene trer frem et sted mellom lys og mørke. Det var helt fantastisk, uforglemmelig og egentlig ubeskrivelig. Bildene får tale for seg : Aurora2001b (21 October)

Forresten er det ikke så vanskelig å ta slike bilder, men først av alt: Du må være på rett sted til rett tid og helst ha et speilrefleks kamera. Monter det på et stødig stativ. Ei god linse er svært viktig. Det betyr også mye at den er lysømfintlig. For å fryse bevegelsene i nordlyset vil du etter hvert ønske deg den mest lyssterke. (Sjøl har jeg nå ei Sigma 20mm F:1.8 linse, som jeg har tapet på uendelig for å unngå "ute av fokus" opplevelser).

Første gangen du prøver bruker du den linsa du har. Still inn på manuell fokus og "M" for manuell innstilling av blender og eksponeringstid. Still fokus på uendelig og bruk størst mulig blenderåpning. Sannsynligvis er dette F:3.5 ved full vidvinkel hvis du har kjøpt ei standard speilrefleks kamerapakke. Hvis du ikke har ei spesielt lyssterk linse, sett ASA-verdien til 400 eller 800 og prøv deg fram med forskjellige eksponeringstider. 20 sekunder kan være et godt tips ved første forsøk. Hvis du bruker mye lengre eksponeringstider enn 30 sekunder, vil etter hvert stjernene begynne å ligne mer på små striper enn punkter pga. jordrotasjonen. Varier eksponeringstiden etter hastigheten og intensiteten på nordlyset. Hvis det er måneskinn kan det viske ut et svakt nordlys, men det vil også gi lysere bilder med opplyste omgivelser. Det er også mulig å lyse opp omgivelsene med ei lommelykt eller svakt billys.

Hvis du har et filter på linsa, bør du fjerne det, for det vil av en eller annen grunn gi konsentriske ringer midt i bildet. Nå trenger du bare å følge med på nordlysvarsler, finne deg egnede steder å fotografere og reise ut i stjernenatta. Hvis du ikke har snorutløser til kameraet ditt, bør du både være stø på fingeren eller ha et særdeles godt stativ. Alt du trenger nå er varme klær og tålmodighet.

Lykke til !
Ragnar Johnskås

 

Rondane from Odd Ragnar Johnskås on Vimeo.